Geoblog.pl    reclusse    Podróże    2024 - D o o k o ł a Ś w i a t a !    Gdzie kończy się Route 66?
2025
mar

Gdzie kończy się Route 66?

Stany Zjednoczone Ameryki
Stany Zjednoczone Ameryki, Santa Monica

Pogoda nadal z nami igra. Jest zimno, wiatr wieje tak, że głowy prawie urywa, ale przynajmniej nie pada. To już jakiś sukces! Korzystamy z okazji i ruszamy na spacer po Santa Monica – kultowym nadmorskim miasteczku, które pewnie znacie z ekranu, nawet jeśli nigdy tu nie byliście.

To tutaj kręcono sceny do seriali takich jak Słoneczny Patrol Życie na fali czy Californication. Molo w Santa Monica to jedno z najbardziej rozpoznawalnych miejsc w Kalifornii – diabelski młyn, wesołe miasteczko i ocean rozbijający się o drewniane pale. I choć dziś nie ma tu tłumów (dzięki, wietrzna pogodo!), to miejsce wciąż ma w sobie ten niepowtarzalny klimat.

Tu kończy się legendarna Route 66. Po tysiącach przejechanych kilometrów, które kiedyś pokonywali marzyciele i poszukiwacze lepszego życia, my też tu dotarliśmy. Zmęczeni, z rozwianymi włosami i pełni dumy.

A skoro o filmowych akcentach mowa – pamiętacie Forresta Gumpa i jego wielką biegową podróż przez Amerykę? To właśnie tutaj, na końcu Santa Monica Pier, zatrzymał się, spojrzał na ocean i po prostu... przestał biec. My może nie biegliśmy przez cały kontynent, ale mamy poczucie, że nasza podróż też była czymś wyjątkowym.

Na plaży nie ma dziś prawie nikogo – chyba nikogo nie bawi możliwość zostania żywym latawcem. Ale nie mogliśmy sobie odmówić zdjęcia przy ikonicznych budkach ratowników. Następnym razem wrócimy tu w strojach kąpielowych… i przy lepszej pogodzie!

zula
zula - 2025-04-09 16:05
Dziękuję za wpis...uf...
Santa Monica wspominam - była chyba to już 30 lat- cenne...tym bardziej zdjęcia jakże miłe!
Serdecznie pozdrawiam

zielonagora
zielonagora - 2025-04-10 21:27
Odnaleźli sie :) gdzie byliście jak Was nie było?

reclusse
reclusse - 2025-04-11 18:47
Niestety utrata członka rodziny, w Polsce, wymusiła na nas twarde lądowanie. Uzupełnimy jeszcze wpisy z Samoa, Fidżi, Tonga, Meksyku i Wielkiej Brytani. Nasza podróż 1 kwietnia dobiegła końca.

zielonagora
zielonagora - 2025-04-14 19:49
Kondolencje ;(

reclusse
Grzegorz i Beata
zwiedził 16.5% świata (33 państwa)
Zasoby: 317 wpisów317 89 komentarzy89 1067 zdjęć1067 0 plików multimedialnych0

21.09.2024 - 08.03.2025